17. mai 2005

 

 

 

 

 

a7c6c880

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I NOTEMAPPA: Lurlåtmedlemmene Åmund Fornes t.v., Ivar Nøvik og Arvid Heistad

konstaterer at marsjen "Ved Flagskiftet 1905" er på plass i notemappa til konserten

litt senere på dagen, slik den også var 17. mai for 23 år siden.

 

 

a7e6f9e0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Inderøyningen fredag 20. mai 2005:

 

 

Glemt marsj på repertoaret i over tjue år

Musikklaget Lurlåt på Sandvollan har hatt en ”glemt” marsj på repertoaret i over tjue år. Marsjen det dreier seg om er ”Ved Flagskiftet 1905”.

Reidar Sundal

Ludvig B. Strugstads glemte marsj ”Ved Flagskiftet 1905” har fått mye medieomtale i det siste fordi mer enn 30 korps i Norge har skaffet seg det nye arrangementet for å ha den på programmet for første gang i forbindelse med feiringen av unionsoppløsningen. Musikklaget Lurlåt har den også på repertoaret i år, men det er i et eldre arrangement, og det har de faktisk brukt i over tjue år!

Medieomtale

Både radio, TV og aviser i Trøndelag har slått opp nyheten om at marsjen ”Ved Flagskiftet 1905” av sparbyggen Ludvig B. Strugstad endelig skulle fram fra glemselen og komme til heder og verdighet. Ola Kajanus ved Forsvarets Musikkorps Trøndelag har i samarbeid med Ludvigs barnebarn Svein Strugstad pusset opp et korpsarrangement av denne marsjen som ble laget til unionsoppløsningen i 1905. I Musikklaget Lurlåt på Sandvollan drar de litt på smilebåndet av dette oppstyret, for de har hatt marsjen på repertoaret med jevne mellomrom, første gang i 1982.

- Vi er litt overrasket over at vi tilsynelatende er de eneste som har benyttet dette musikkstykket som ordinær marsj i distriktet her, sier Ivar Nøvik

Håndskrevne noter

Ivar Nøvik forteller at han i 1981 fikk spørsmål fra sin nabo, Oddbjørn Strugstad, om Musikklaget Lurlåt kunne tenke seg å framføre en marsj som bestefaren hadde komponert. Han skaffet et sett håndskrevne noter som Sigmunn Ofstad i Bispehaugen Ungdomskorps hadde arrangert. 17. mai 1982 spilte Lurlåt ”Ved Flagskiftet 1905” offentlig for første gang, og i juni samme år ble den benyttet ved et arrangement i Steinkjer. Siden har marsjen blitt brukt med jevne mellomrom, spesielt i forbindelse med spilling 17. mai. I år var marsjen et selvfølgelig innslag under korpsets konsert på nasjonaldagen.

Flott marsj

- Det er en flott marsj, sier Arvid Heistad, som godt husker første gang marsjen ble spilt i korpset. – I dag spilte vi den ikke under marsjeringen, men det har vi gjort tidligere. Åmund Fornes vet ikke om det nye arrangementet er særlig forskjellig fra det gamle. – Kanskje like greitt å holde seg til det vi kan, sier han ettertenksomt. Og disse notene ligger i alle fall trygt i arkivet slik det har gjort i mange år. Og hvis noen har studert notearkivet til Lurlåt på hjemmesidene til korpset de siste årene, så kan de ha funnet marsjen ”Ved Flagskiftet 1905”.

 

 

a7f57ec0